Wyposażenie pizzerii – sprawdź, czego będziesz potrzebować!

Wyposażenie pizzerii – sprawdź, czego będziesz potrzebować!

Własna pizzeria to marzenie wielu osób. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je zrealizować! Przekonaj się, jakie wyposażenie będzie ci potrzebne, jeżeli planujesz rozpocząć prowadzenie takiego lokalu.

  1. Wyposażenie pizzerii – czym różni się od innych lokali?

  2. Piec do pizzy

  3. Prasy do pizzy

  4. Stół chłodniczy do pizzy

  5. Dodatkowe wyposażenie pizzerii

Wyposażenie pizzerii – czym różni się od innych lokali?

Ze względu na charakterystykę potrawy, jaką jest pizza, wyposażenie pizzerii dość znacząco różni się od sprzętu używanego w innych lokalach gastronomicznych. Oprócz standardowych elementów wyposażenia, takich jak sztućce, naczynia czy zmywarki gastronomiczne, niezbędny jest również szereg innych urządzeń i akcesoriów stworzonych specjalnie do przygotowywania, serwowania i transportowania pizzy. Wyposażenie pizzerii musi obejmować między innymi odpowiedni piec do pizzy, prasy do ciasta, stół chłodniczy, blachy czy łopatki, a także wiele innych elementów. Odpowiednie przygotowanie techniczne to bardzo ważny aspekt – bez niego uzyskanie dobrych rezultatów będzie znacznie trudniejsze, a nawet niemożliwe.

Piece do pizzy

Piece do pizzy funkcjonują inaczej niż zwykłe piekarniki – mogą osiągać znacznie wyższą temperaturę, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie ciasta miękkiego wewnątrz i chrupiącego z wierzchu. Urządzenia te mogą wykorzystywać różne technologie: na rynku dostępne są piece elektryczne, gazowe i opalane drewnem lub węglem. W większych lokalach lub restauracjach typu fast food często stosuje się też tak zwane piece taśmowe, które umożliwiają pieczenie wielu porcji niezależnie – to bardzo wygodne rozwiązanie, jeżeli zależy ci na szybkim przygotowaniu potrawy dla licznych klientów. Warto pamiętać, że wiele pieców wymaga umiejscowienia na specjalnej podstawie. Podczas pracy z piecem do pizzy jest też konieczne zastosowanie specjalnych szczotek oraz łopatek, które pozwalają wygodnie przenosić porcje i utrzymać czystość w komorze pieca.

Prasy do pizzy

Specjalne prasy do pizzy wykorzystuje się w celu wyrabiania ciasta i wytłaczania placków. Takie rozwiązanie pomaga przyspieszyć przygotowanie potrawy, bez konieczności kompromisów w kwestii jakości – prasa do pizzy ułatwia szybkie wyrobienie idealnego ciasta i przygotowanie placka o odpowiedniej średnicy. Urządzenia są bardzo kompaktowe, dlatego można je umieścić praktycznie w dowolnym miejscu w obrębie kuchni.

Stół chłodniczy do pizzy

Wykorzystywany w wielu pizzeriach stół chłodniczy do pizzy służy do przygotowywania potrawy w szybki i wygodny sposób. Korzystający z takiego rozwiązania kucharz ma pod ręką wszystkie składniki, co znacznie przyspiesza jego pracę i sprawia, że jest ona bardziej komfortowa. Stoły chłodnicze do pizzy sprawdzą się również doskonale w pizzeriach, gdzie szefowie kuchni przygotowują potrawę na oczach gości. To rozwiązanie cieszy się wyjątkowym powodzeniem wśród klientów i stanowi dodatkową zachętę do częstszego odwiedzania danego lokalu.

Dodatkowe wyposażenie pizzerii

Oprócz niezbędnych urządzeń takich jak piece, prasy do pizzy czy stoły chłodnicze, w pizzerii konieczne jest także zaopatrzenie się w inne akcesoria ułatwiające przygotowanie, przechowywanie i transport idealnych placków. Do najbardziej istotnych elementów pozostałego wyposażenia pizzerii można zaliczyć między innymi wałkownice do ciasta, blachy i deski do serwowania pizzy, siatki, łopatki i szczotki do pieca od pizzy czy pojemniki i porcjonery do ciasta. Jeżeli twój lokal ma sprzedawać pizzę również na wynos lub z dowozem do klienta, niezbędne będą również odpowiednie pudełka na pizzę oraz torby.

Dodaj komentarz