Piece piekarnicze i cukiernicze – liczy się technologia

Piece piekarnicze i cukiernicze wykorzystywane są obecnie w bardzo wielu piekarniach i cukierniach. Powód takiego stanu rzeczy jest prosty. Pozwalają one w błyskawicznym tempie przygotować różnego rodzaju wypieki, które w dodatku są wysokiej jakości oraz zachowują swoje wszystkie walory smakowe.

Cechy i wygląd piecy cukierniczych

Poszczególne piece cukiernicze różnią się między sobą niektórymi elementami tj: wymiary czy rozmiar blach piekarniczych. Jednak jest wiele funkcji i cech, które są wspólne dla nich wszystkich. Wnętrza pieców cukierniczych, które są dostępne na stronie producenta gastroprodukt.pl, wykonane zostały ze stali nierdzewnej, tak samo jak w przypadku grzałki. Poza tym środek komory pieczenia jest odpowiednio oświetlony i chroniony przez podwójną szybę, a w każdej części komory zostały umieszczone płyty szamotowe o grubości 15 mm.

Działanie pieca cukierniczego

Piece cukiernicze są bardzo uniwersalnymi urządzeniami, które swoje działanie opierają na wprowadzaniu do komory pieca suchego oraz wilgotnego powietrza, a następnie jego równomiernym rozprowadzeniu po całej przestrzeni. Ich praca jest dokładnie zaprogramowana, dzięki specjalnemu panelowi sterującemu, który umożliwia regulację temperatury, ale piece są również sterowane manualnie. Urządzenie umożliwia przygotowanie wielu rodzaj wypieków, zaczynając od croissantów, ciast i biszkoptów, a kończąc na chlebie, zapiekankach i pizzach. Co więcej, aby zminimalizować utratę energii cieplnej, zastosowana została izolacja ścian oraz uszczelek drzwiowych. Całość jest bardzo intuicyjna w obsłudze, dlatego nawet osoba, która nie jest w zaawansowanym stopniu zaznajomiona z owym urządzeniem, będzie w stanie przygotować porządne wypieki.

Jaki piec piekarniczy wybrać dla siebie?

Na rynku jest wiele modeli pieców cukierniczych, które różnią się w kwestii wydajności. Przygotowując się do zakupu, warto rozważyć kilka czynników, które będą dla nas znaczące i pozwolą wybrać idealnie dopasowany model. Poza tym lepiej dla nas, gdy wiemy dokładnie, jaki typ chcemy kupić, gdyż piece piekarnicze są bardzo drogie. Pierwszym czynnikiem jest rozmiar blach piekarniczych, jakie będą przez nas używane. Na podanej stronie: gastroprodukt.pl, dostępne są 600 x 400 mm i mniejsze. Kolejnym istotnym czynnikiem są wymiary pieca piekarniczego, który zamierzamy kupić. U gastroprodukt.pl dostępne są piece o różnej liczbie komór grzewczych: 1 komorowe, 2 komorowe oraz 3 komorowe.

Jak zadbać o piec cukierniczy i piekarniczy

W przypadku pieców cukierniczych oraz piekarniczych należy o nie regularnie dbać. Jeśli urządzenie pracowało przez cały dzień na pełnych obrotach i jest przegrzane to lepiej poczekać, aby miało czas na należyte schłodzenie. Następnie można przejść do właściwego czyszczenia urządzenia. Do tej czynności najlepiej jest używać letniej wody, płynu, który jest przeznaczony do mycia elementów ze stali nierdzewnej oraz miękkiej szmatki. Te produkty będą w stanie w odpowiedni sposób wyczyścić wszystkie elementy pieca.

Dodaj komentarz