Kto nie kocha ciasta czekoladowego… ciasta czekoladowego z burakiem?

Jesteśmy teraz w idealnym momencie w roku – przed nami Dzień Matki, za chwilę Dzień Dziecka, a okres wakacyjny to czas szalonych imprez, ślubów, wesel, urodzin i imienin, podczas których nie ominie nas wspólne biesiadowanie.

Ciasto czekoladowe sposobem na pyszny deser

Oczywistym jest więc fakt, że na stole na pewno znajdzie się jakieś pyszne ciasto. Choć wiele osób stara się dziś być szczupłym i ogranicza spożywanie cukrów i czekolady, to smaczne ciasto czekoladowe można przygotować w taki sposób, aby fantastycznie smakowało, a przy tym nie miało miliona kalorii. Od czego by więc zacząć? Internet zawiera najróżniejsze przepisy na ciasta czekoladowe, wśród których możemy wybrać zarówno te, które wręcz ociekają kaloriami, jak i te, które są bardziej zdrowe. Jeśli więc chcemy zaskoczyć naszych gości pysznym ciastem, a przy okazji zrobić je w zdrowym stylu, warto wypróbować przepis na brownie z burakiem!

Ciasto czekoladowe z burakiem

Ciasto czekoladowe z burakiem nie jest wcale taką nowością. Jego smak od kilku lat znają osoby na diecie wegańskiej, albowiem można przygotować je bez użycia masła i jajek. Od czego więc zacząć? Najpierw przygotujmy sobie wszystkie składniki. Potrzebne nam będą trzy średniej wielkości ugotowane buraki, mąka pszenna (ale może być też kukurydziana czy kokosowa, jeśli taką preferujemy), trzy jajka (a jeśli robimy ciasto wegetariańskie, to na przykład duży rozgnieciony banan, lub pół szklanki siemienia lnianego zalanego ciepłą wodą), 200 gramów masła (lub wegańskiej margaryny), a także trzy tabliczki gorzkiej czekolady.

Buraki musimy ugotować, ostudzić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić i dodać do rozkłóconych jajek lub ich zamiennika. Kiedy masło jest wciąż ciepłe, dodajmy do niego pokruszoną czekoladę, aby także się rozpuściła. Tak powstałą masę odstawmy na dziesięć minut, aby jej temperatura trochę spadła i abyśmy mogli łatwo dodać ją do pozostałych składników. Na sam koniec dodajmy starte buraczki.

Buraki to dość nieoczywisty składnik słodkiego ciasta, ale jest on niezbędny i przemycony w cieście czekoladowym jest wręcz niewyczuwalny! Buraki są bardzo zdrowe i tanie, a więc warto je wykorzystywać w najróżniejszych przepisach.

Tak gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut, do suchego patyczka. Ciasto czekoladowe z burakiem na pewno zasmakuje naszym gościom, a obecność tego niecodziennego warzywa będzie dużą niespodzianką.

Dodaj komentarz